Waterloo Residence

At Chris Doray Studio
Bookending a city block with breathtaking views of the North Shore Mountains, Burrard Inlet, Stanley Park and the city skyline - the house is reminiscent to that of a ‘lighthouse’.
Sitting at the border of two prominent Vancouver neighbourhoods of Kitsilano and the Point Grey, the design for this residence is an attempt in bridging the vernaculars of the two neighbourhoods, while taking a reductionist approach to the two languages. The design is explored in two directions each leaning towards one of the aesthetics.
The Iconic lighthouse scheme
The book-end scheme
Transparency using smart glass
In order to enjoy the spectacular views and yet obtain the privacy, the use of ‘smart-glass’ has been cleverly integrated into the external envelope.
Modulated transparency
In both design approaches, the façade is purposefully engineered to blur the lines between the walls and the roof plane, omitting all notions of eaves, soffits, fascia boards and gutters.
Exterior envelope study with White marble cladding and smart glass
Capturing exterior materials of the envelope in the study model
The exterior envelope of the building is based on Charred Oak siding, White marble, anodized aluminum as well as glass.
Details from the physical study model
Sectional spatial studies
The design seeks to create an integration of the architectural elements of the house to form a unified space.
Project Year
2016
Location
Vancouver, BC. Canada
Project Status
In Progress

Other Projects

2019
architecture, speculative-design
2019
architecture
2019
public-art
2018
architecture
2017
architecture
2016
architecture
2015
public-art
2015
architecture
2015
architecture, public-art
2015
speculative-design