Nelson in the Park

At Chris Doray Studio
An exploration in simplicity, Nelson in the Park takes on a reductionist approach to designing a skyscraper. Defying the trend in complex geometries, this residential tower opts for pure forms while maximizing comfort for it's residents.
The site sits on the highest point of the downtown core which makes it a significant location for a vertical landmark project. It also straddles the threshold between the historic west-end residential and retail district and the downtown business, arts and hospitality district. This project is the first of a series of towers that will come on line to form the “urban corridor” flanging Burrard and Alberni streets.
With its privileged site, Nelson celebrates the skyline with a coud-like lattice structure populating the atmosphere and vaporizing as it ascends skyward.
The cloud also serves as a nest for photovoltaic panels and becomes an infrastructure for devices which will deter the coastal winds and provide shade for its sky-bound swimmers. Finally as a celebratory marker in the skyline, the cloud is suffused with light by day and a lucidly luminous lantern by night.
The clean energy nest surrounding the rooftop garden
Nelson in the Park was a finalist in the future projects category of World Architecture Festival 2015
View from the Sky Garden
View from the Sky Pool
Because of its high elevation, the proposal has great potential to be one of the primary vertical-markers in the downtown core and within the dome skyline stipulated by the new tall building guidelines. Its adjacency to Nelson Park allows it to be become a rare entity of a building typology of its kind in the heart of the city – A Tower in the Park.
The Clean Energy Nest aims to reduce energy use, provide community access, and improve building systems performance through a design proposal that enhances the overall appearance of the building.
The location of the proposed appurtenance and its access to sun and wind aims to be a net benefit to the building’s residents as well as the community at large, both in terms of the site’s carbon footprint reduction as well as through pro- viding outdoor amenity space
View of the South Elevation
Mirror frit is applied to provide privacy and comfort while increasing the thermal performance of the facade
The curtain wall seamlessly integrates with balcony handrails
Fritted 4SSG, triple-glazed exterior facade
1:100 Scale Physical Model of the project
All elevations of the building are animated by alternating balconies
Project Year
2015
Location
Downtown Vancouver, BC
Project Status
Completed

Other Projects

2019
architecture
2019
public-art
2019
architecture, speculative-design
2018
architecture
2017
architecture
2016
architecture
2016
architecture
2015
speculative-design
2015
public-art
2015
architecture, public-art